Midtliniebrok – linea alba hernie

Disse brok er alle placerede i midtlinjen mellem rectus musklerne. Det er et svagt sted i bugvæggen, som på dette sted kun består af sene og derfor ikke indeholder muskulatur, som man ser det i den øvrige bugvæg.

Egnet til operation i lokalbedøvelse er mindre brok, hvor bugvægsdefekten er mindre end ca. 2 cm.

Ved større brok bør der, ved kikkertkirurgi, indlægges en kunststofplade (mesh), hvilket kræver fuld bedøvelse.

Forberedelse

Du skal ikke være fastende. Indtag gerne et let morgenmåltid og drik frit sukkerholdige drikke. Tag din faste medicin. Pauser blodfortyndende medicin, efter aftale med lægen.

Lad være med at smøre creme på huden på operationsdagen. Det kan også være en god idé at tage løstsiddende bukser på den dag.

Bedøvelsen

Operationen foretages i lokalbedøvelse af operationsområdet. Vi kan evt. give dig lidt beroligende og smertestillende medicin under indgrebet.

Operationen

Ved operationen lægges et 3-5 cm langt hudsnit over brokket. Efter at brokket er skubbet på plads lukkes defekten i senen med 2 lag tråde.

Efter operationen af midtliniebrok

Sæt ca. ½ time af til observation på klinikken.

Grundet den beroligende medicin må du ikke køre bil resten af dagen. Du bedes derfor sørge for transporten hjem, enten i form af pårørende, taxa eller Falck.

Arbejdet kan genoptages, så snart du har lyst, hvilket typisk vil være 1-2 dage efter operationen. Ved tungt arbejde kan længerevarende sygemelding være nødvendigt.

Efter hjemkomsten

Bevæg dig gerne lidt omkring men undgå voldsom aktivitet som sport og cykling det første døgn. Undgå også alkohol det første døgn, da det kan øge blødningstendensen. Det kan være en hjælp at påsætte et trækgreb i sengens fodende. Brusebad må tages dagen efter operationen. En våd forbinding skal skiftes.

Efter operationen

Efter operationen bliver der påsat to plastre. Det øverste er et gennemsigtigt kompressionsplaster, som forhindrer blodansamling eller blødning. Dette plaster kan fjernes dagen efter operationen. Det nederste plaster på såret kan fjernes 3-5 dage efter operationen. I de første 2-4 timer efter operationen mærker man som regel ikke så meget til operationen grundet lokalbedøvelsen.

Efter 4 timer kan man mærke lidt smerter svarende til såret. En recept på smertestillende sendes elektronisk til apoteket, som kan hentes før operationen.

I nogle uger kan området være hævet og misfarvet.

Bevæg dig gerne lidt omkring, men undgå voldsom aktivitet som sport og cykling samt tunge løft.

Mulige komplikationer

Alvorlige komplikationer til brokkirurgi er sjældne.

Hyppigst ses blødning. En mindre sivblødning kan ofte stoppes ved at presse et rent lommetørklæde fast mod såret i 10 min. Mindre gennemsivning af bandagen er ligeledes uden betydning.

Der kan være en lille riskiko for sårinfektion. Kontakt klinikken ved rødme, hævelse, ømhed og pussekretion.

Våde forbindinger skal altid skiftes. Du får nogle plastre med hjem.

Trådfjernelse

Trådene fjernes 7-10 dage efter operationen. Dette er ikke forbundet med ubehag.

Forsikringsspørgsmål

Vær opmærksom på at der kan gælde særlige forsikrings betingelser hvis du rejser med et brok eller er nyopereret. Planlægger du udlandsrejse er det en god ide forud for afrejse at orientere SOS (telefon: 7010 5055 mellem 9-16) som varetager Sygesikringens udlandsforpligtelser.

Kontakt

Er der spørgsmål i øvrigt, ring da til klinikken på tlf. nummer 27 84 60 22 eller benyt e-mail mail@dan-kirurg.dk

Rev.19.11.2015