Cystoskopi (kikkertundersøgelse af blæren)

Cystoskopi er en kikkertundersøgelse af urinrør og blære. Ved hjælp af en tynd, bøjelig kikkert kan lægen undersøge slimhinden i urinrøret og blæren. Man kan også undersøge, om der for eksempel er polypper, sten eller svulster. Ved undersøgelsen bliver du bedøvet med lokalbedøvende creme.

Forberedelse

Du skal ikke møde fastende.

Undersøgelsen

Hvordan foregår undersøgelsen? Du skal ligge på et undersøgelsesleje på ryggen. Lægen vasker af med desinfektionsmiddel omkring din urinrørsåbning. Herefter bedøver han dit urinrør med lokalbedøvende creme. Dette kan svie og være lidt ubehageligt i 1/2 minut. Kikkerten bliver forsigtigt ført ind i dit urinrør og op til blæren. Det kan medføre lidt ubehag. Selve undersøgelsen varer 5-10 minutter. Vi tager en urinprøve før undersøgelsen og du bedes ikke lade vandet ca. en time før undersøgelsen. Lægen vil straks efter undersøgelsen informere dig om resultatet, og hvad der videre skal ske.

Efter undersøgelsen

Det er vigtigt, at du drikker rigeligt med væske i timerne efter undersøgelsen for at forebygge blærebetændelse. Du må gerne drikke 1 liter ekstra resten af dagen. Der kan være svie ved vandladningen resten af dagen. Det kan derfor være en god ide, at lade vandet indenfor den første time efter undersøgelsen, da dit urinrør stadig er lokalbedøvet. Hvis du får symptomer på blærebetændelse de første dage efter undersøgelsen, skal du kontakte din praktiserende læge for at blive undersøgt og behandlet. Symptomer på blærebetændelse er svie og smerter ved vandladning, hyppig vandladning, feber og utilpashed.

Er der øvrige spørgsmål, ring da til klinikken på telefon 27 84 60 22 eller benyt e-mail: mail@dan-kirurg.dk

Cystoskop kikkertundersøgelse

Rev. 05.01.2017