Åreknuder lokaloperation

Hvad er åreknuder?

Åreknuder (varicer) er udvidelser af de overfladiske blodårer (vener) i hudens fedtlag.

Hvem skal opereres?

Patienter med skinnebenssår eller truet hud anbefales stærkt operationen. Patienter med gener eller kosmetisk besvær opereres såfremt de ønsker dette.

Hvor bliver der opereret?

Langt de fleste med ukomplicerede varicer bliver opereret hos en speciallæge. Patienter som skal opereres i knæhasen (Parva varicer) og visse re-operationer, skal efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer henvises til en karkirurgisk specialafdeling.

Forundersøgelse

Ved forundersøgelsen gennemgås generne. Den objektive undersøgelse består i dag primært af en veneskanning – en såkaldt duplex skanning. Ved denne kan man se venerne og derudfra vurdere deres forløb og tilstand. Der er to vigtige venesystemer i benet. Magnasystemet som har sit indløb i de dybe vener i lysken og Parva-systemet som har sit indløb i knæhasen. Efter klinisk vurdering og duplexskanning kan det afgøres, hvorledes du skal behandles, og om det skal foregå på klinikken, eller om du hører til de ca. 20 %, som skal opereres på karkirurgisk specialafdeling. Duplex skanningen foretages ved det indledende besøg.

Operationen

Ved denne operation fjernes skæmmende varicer gennem mange 1-2 mm småsnit.

Forberedelse

Undgå større måltider på operationsdagen. Spis gerne et lettere morgenmåltid. Nødvendig medicin tages som vanligt. Lad være med at smøre creme på huden på operationsdagen. Der kan være let gennemsivning af forbindingen. Tag derfor noget fornuftigt tøj på, som kan vaskes.

Bedøvelsen

Operationen foretages i lokalbedøvelse langs de årer, som skal fjernes. Ved udbredt lokal bedøvelse gives tillige beroligende og smertestillende medicin i en blodåre.

Bandagen

Efter operationen lægges en støtteforbinding, som skal blive på benet i to døgn. Herefter anvendes en kort kompressionsstrømpe, kompressionsklasse II (med tryk 23-32 mmHg) til under knæet i 2 uger, eller så længe der er hævelse. Tag kompressionsstømpen af om natten. Kompressionsstrømpen kan købes hos www.stottestrompen.dk eller savha. Hvis bandagen er for stram så bind den om eller kontakt os. Der kan komme mindre (få centimeter store) blodgennemsivninger på bandagen uden, at dette har nogen betydning. Forvent en del blå mærker (forsvinder i løbet af 1-2 uger) på benene.

OBS. Husk at have kompressionsstrømpen med til klinikken den dag du skal have foretaget indgrebet.

Efter operationen

Sæt ca. 1/2 time af til observation på klinikken. Der kan (ses sjældent) være nedsat kraft i benet samme dag. Det er uhensigtsmæssigt at køre bil. Lad en pårørende hente dig – eller tag en taxa/Falck hjem. Smerter håndteres ved hjælp af håndkøbsmedicin, for eksempel 2 tabl. Panodil 500 mg 3 x gange dagligt. En del misfarvning og hævelse under huden er også almindeligt.

Efter hjemkomsten

Du må gerne gå på benet lige efter operationen. Undgå dog voldsom fysisk aktivitet som sport og cykling det første døgn. Placer benet højt, når du sidder. Undgå alkohol det første døgn, da det kan øge blødningstendensen.

Komplikationer

Komplikationer til de ovenfor nævnte forekommer sjældent. Mest almindelig ses blødning, hyppigst som misfarvning. Infektion ses kun yderst sjældent. Vi vil gerne høre fra dig ved: større blødning end ovennævnt beskrevet (en mindre siveblødning kan ofte stoppes ved at lægge benet højt samt presse et rent lommetørklæde fast mod såret i 10 minutter). En anden sjælden komplikation er skader på de små nerver, som forløber med årerne. Det kan give følelsesløshed i mindre hudområder, men symptomer er sjældent vedvarende.

Genoptagelse af arbejde

Arbejde kan påbegyndes, når du føler dig frisk, ofte dagen efter operationen.

Forsikringsspørgsmål

Vær opmærksom på, at der kan gælde særlige forsikringsbetingelser, hvis du er nyopereret. Planlægger du udlandsrejse, er det en god idé, forud for afrejse, at orientere dit private forsikringsseskab og huske dit blå sygesikringskort.

Kontakt

Er der øvrige spørgsmål, ring da til klinikken på telefon 27 84 60 22 eller benyt e-mail mail@dan-kirurg.dk

Rev. 17.12.2019